Vakantievilla Turkije

Vakantievilla Turkije

Turkije is deels Europees (Istanbul) en deels Aziatisch. Het grenst aan Griekenland, de Zwarte Zee, Georgië, Armenië, Iran, Irak, Syrië en aan de Middellandse Zee. Bekend bij de toeristen zijn de zilverwitte stranden in het zuiden en westen. Meer naar het oosten liggen de bergen met als hoogte top de berg Ararat (bekend uit de Bijbel). In Cappadocië vindt men een van de meest uitzonderlijke , door de natuur gevormde landschappen van de wereld: de kalksteenterrassen van Pamukkale en de uit tufsteen gevormde torens.

Klimaat Turkije

Aan de kusten van het zuiden en westen heerst een Middellandse Zeeklimaat. In Anatolië manifesteert zich een landklimaat met hete zomers en strenge winters. Aan de Zwarte Zee is het klimaat gematigder en vochtiger.

Advertenties van onze partners

Bezienswaardigheden Turkije

Aan de westkust, in Anatolië, zijn al meer dan een eeuw archeologische ontdekkingen gaande. Al in de 19de eeuw ontdekte men hier de resten van het oude Troje. Ephese, waar nog steeds gegraven wordt, ligt al voor een groot deel aan de oppervlakte en geeft een goed beeld van de oude beschaving. In het Taurusgebergte, op de hoogste top, Nemrud, vindt men de restanten van een nog oudere cultuur. De hoofden van de toenmalige koningen zijn uit steen gehouwen. Cappadocië heeft een ongekend landschap. Vulkaanuitbarstingen zijn hier de oorzaak van. Men vindt er grotwoningen en onderaardse steden. De kalksteenterrassen van Pamukkale, ontstaan door bronwater dat van de berghellingen stroomde, zijn prachtig. In het warme water staan is een ervaring op zich. Nabij de terrassen vindt u Romeinse opgravingen. In het binnenland, op de Anatolische hoogvlakte, bent u alleen met de bergen en de bergmeren. Meer naar het oosten worden de bergen hoger.

Activiteiten Turkije

In de gebergten zijn wandeltochten mogelijk. Door de Taurus met zijn steile wanden en lieflijke valleien. Men treft er nog nomadenstammen aan. Golfen is mogelijk aan de Turkse Riviéra aan de zuidkust. Aan de Egeïsche Zee, en in de badplaatsen aan de zuidkust, zijn overal duikscholen aanwezig. Vanuit Antalya is het mogelijk om te raften op de Köprücay, een rivier voor beginners. De Coruh in het noorden is meer voor de ervaren rafters. In het Palandokengebergte in het oosten is de wintersport in opkomst.

Eten en drinken Turkije

Veel restaurants zijn simpel ingericht en tonen geen luxe. Toch kan de Turkse keuken zich meten met de groten. De pikant gekruide kebabs, waaronder de Döner (lamsvlees) zijn een delicatesse. Aan de kust zijn vis- en schelpdierschotels een attractie (hoewel duur). Turkije is het land van de mierzoete nagerechten. Baklava en Turks Fruit zijn overal verkrijgbaar. Echt Turkse restaurants zijn vaak alcoholvrij, want de Islam verbiedt alcohol.

Steden Turkije

In Istanbul, eens de hoofdstad van drie wereldrijken, staat de Aya Sofia, eens kerk en moskee, nu museum. De Süleymanije moskee en de blauwe moskee en het Topkapi paleis bezocht, ga dan eens naar de Grand Bazaar met meer dan 4000 winkeltjes. In Ankara staat het Mausoleum van Ataturk en het Museum van de Anatolische Beschavingen. Romeinse opgravingen zijn er ook te over. Antalya heeft een prachtige vissershaven en een archeologisch museum. Side herbergt ook een groot verleden. Bodrum heeft een bruisend nachtleven.

Offerte voor een vakantievilla Turkije? Klik hier